Går du med tanker om å leie ut hytten eller fritidsboligen din? Kanskje du ikke har anledning til å bruke hytten din så mye som du ønsker, og synes det er synd at den står ubrukt? Eller kanskje du rett og slett ønsker å skaffe deg en ekstrainntekt gjennom utleie?
Det er populært å leie ut sin egen hytte eller fritidseiendom, og etterspørselen er stor. Mange som ikke har råd til å kjøpe egen hytte ønsker ofte å leie i ferier og fridager. Påske- og vinterferien er perioder da etterspørselen etter fjellhytter er størst, og sommerstid vil folk gjerne leie et sted ved sjøen. Innlandshytter har noe lavere, men jevn etterspørsel gjennom hele året.
Enkelte geografiske områder i landet er mer populære enn andre. Ifølge Finn.no var det i 2016 størst etterspørsel etter hytter for utleie i Kragerø, Kristiansand, Hemsedal, Geilo, Trysil, Hafjell, Hvaler, Norefjell, Beitostølen og Sjusjøen.
Jo større etterspørsel, jo høyere ligger prisnivået på utleie av hytte eller fritidseiendom.
Skal du leie ut hytten eller fritidsboligen din må du ta stilling til om du vil benytte et utleiebyrå som f.eks. Novasol eller om du vil leie ut privat. Det er fordeler og ulemper med begge alternativene, så man bør undersøke hva som passer best. Bestemmer du deg for å leie ut privat, er Finn.no den største markedsplassen for utleiehytter i Norge.
Nedenfor kan du lese mer om hva du bør tenke nøye igjennom før du leier ut hytten.
Prisnivå
Det er ikke noe regelverk som bestemmer hvilken pris du kan ta for utleie av hytten. Her bestemmer du helt selv. Likevel bør man være realistisk når man fastsetter en pris. Det kan være lurt å sjekke på Finn.no hvilket prisnivå andre hytteutleiere ligger på i samme området. Sammenlign gjerne hyttetype, standard, antall sengeplasser og fasiliteter i nærområdet, så vil du få en grei pekepinn på prisnivået.
Noe som kan bidra til høyere leiepris er f.eks. om hytten eller fritidsboligen har sjøutsikt. Andre forhold som kan øke prisen er egen båtplass / mulighet for leie av båt, fiskemuligheter, badestrand i nærområdet, svømmebasseng, badstu og internett-tilgang. I tillegg vil populære attraksjoner i nærområdet bidra til høyere leiemarkedspris, f.eks. kort avstand til skisenter på fjellet eller om hytten f.eks. ligger nær Dyreparken i Kristiansand.
Sesong er også et viktig moment når man skal vurdere prisnivået. Sommerferie, vinterferie, høstferie og påskeferie er uker typisk høysesong for utleiemarkedet, og prisene stiger i takt med etterspørselen.
Leieperiodens lengde
Hvor lenge ønsker du å leie ut hytten din? Vil du tilby kun ukesleie eller ønsker du også å leie ut for kortere tidsrom? Kanskje du vil tilby å leie ut hytten din for en langhelg? Enkelte tilbyr også å leie ut på åremål – dvs. langtidsleie. Ved utleie på åremål annonseres prisen ofte for et helt år.
Det vanligste er å tilby ukesleie, men flere annonserer også hytteutleie i helgene.
Depositum
De fleste som leier ut hytten sin over lengre tid, tar et depositum. Enkelte krever at leietaker må betale 50% av utleiesummen i depositum, mens andre tar en lavere sum. Her er det opp til utleier hva som anses som et rimelig depositum. Et depositum skal dekke eventuelle skader på inventar i hytten.
Betaling
Det anbefales at leien betales på forskudd, og dette bør opplyses om i utleie-annonsen. Opprett gjerne en egen konto for utleie av hytten, slik at man lettere får oversikt over innbetalinger og inntekter.
Husdyr
Vurder om du vil tillate at leietakere kan ta med seg husdyr i på hytten. Det er flere og flere som tillater at man kan ta med seg husdyr. Ifølge Finn.no er det pr. dags dato 5100 ledige hytter for utleie i Norge. Av disse aksepterer 1600 hytteeiere leietakere som har med seg husdyr.
Skatt på leieinntekter
Når man leier ut hytten eller fritidsboligen sin, regnes dette som kapitalinntekter. Man kan tjene opptil kr. 10.000,- skattefritt per år på hytteutleie, dersom man benytter hytten selv i perioder. Tjener man mer enn kr. 10.000,- i året, må man betale 28% skatt på 85% av leieinntektene.
For å forklare dette mer inngående kan man lage et regneeksempel: Man leier ut hytten sin 10 uker i året for kr. 3.500,- pr. uke. Den totale ekstrainntekten blir da kr. 35.000,-. Fribeløpet på kr. 10.000,- skal deretter trekkes fra, og man sitter igjen med en sum på kr. 25.000,-. 85% av 25.000,- er 21.250,-. Det er denne summen man skal betale 28% skatt av, og vil utgjøre kr. 5.950,-.
Netto leieinntekt for hytten blir da kr. 29.050,-.