Mange nordmenn havner hvert år i økonomisk uføre, med alle de negative konsekvensene det medfører. Ofte er det mye du kan gjøre på egenhånd for å redusere risikoen for økonomiske problemer.
Her har vi satt sammen en liste over de 8 vanligste grunnene til at privatpersoner får trøbbel med privatøkonomien. Det inkluderer tips til hvordan du løser problemet.
1. Inkasso og betalingsanmerkninger
Betaler du ikke regningene sine i tide kan fakturaen ende opp hos et inkassoselskap. Deretter er veien kort til en betalingsanmerkning hvor du sperres ute fra alle typer kreditt.
Når regningen går til inkasso vil det tilkomme et gebyr som kalles «salær». Størrelsen på gebyret varierer og fastsettes av staten via Finanstilsynet. Det kan fort være snakk om betydelige summer som gjør det enda vanskeligere å komme seg ut av uføret.
2. Mangel på budsjett
Nordmenn er blant de dårligste i Europa til å sette opp budsjett for husholdningen. Med en oversikt over alle inntekter og utgifter blir det enklere å overholde de økonomiske rammene.
Et husholdningsbudsjett behøver ikke være komplisert. Du trenger kun å sette opp en oversikt over inntekter og utgifter for hver måned. Så lenge du vet hvilke beløp som går inn og ut av konto er det mye enklere å planlegge forbruket.
Er du usikker på hvilket forbruk du har hver måned kan det hjelpe å ta en titt på bankutskriftene. Majoriteten av norske husholdninger betaler for varer og tjenester med kort og det skaper et elektronisk «fotspor» som er lett å spore.
3. Overforbruk
Overforbruk kan defineres på forskjellige måter. Enten det er snakk om å bruke mer penger enn du burde eller å sløse penger på varer og tjenester du ikke trenger.
Det er særdeles viktig at du holder deg innenfor faste økonomiske rammer og ikke «sløser» pengene via overforbruk. For å begrense forbruket kan det være lurt å sette over et fast beløp til brukskontoen hver måned.
Sørg for at mesteparten av husholdningens penger står på en separat sparekonto til enhver tid. Da blir det enklere å unngå impulskjøp.
4. Dyre smålån og kredittkort
Bruk av dyre kredittkort og smålån er også en vanlig årsak til at nordmenn havner i økonomisk uføre. Her betaler du fort et effektivt rentenivå over 35 prosent som er relativt kostbart sammenlignet med andre låneformer.
Smålån med kort nedbetalingstid er ofte forbundet med svært høye renter og dårlige vilkår for tilbakebetaling. Derfor gjelder det å tenke seg om to ganger før du signerer gjeldsbrevet.
For å senke andelen av husholdningsbudsjettet som går til nedbetaling av renter på dyr gjeld kan det lønne seg med refinansiering. Det kan lønne seg å erstatte den kostbare gjelden med et forbrukslån. En ekstra fordel med refinansiering er muligheten til å trekke fra beløpet på skattemeldingen. Et sted hvor du kan starte er DNB eller finansnettstedet Refinansiere.
5. Kjøp av varer på kreditt
Såkalt «varefinansiering» er ikke lenger like populært som det var. Storhetstiden til selskapene som tilbyr denne løsningen var på 90 tallet, da aktører som Thorn Norge ekspanderte i full fart.
Rentenivået på disse «lånene» er ofte svært høyt, i området mellom 30 og 50 prosent. Av den grunn er det en finansieringsløsning som frarådes på det sterkeste.
6. Uforutsette utgifter
Utenom å sette opp et budsjett for husholdningen er det også smart å sette penger til side hver måned. Målet er å opprette en sparekonto for dårligere tider slik at du kan håndtere en økonomisk utfordring når den inntreffer.
Hvor mye penger du bør sette til side varierer, men eksperter sier det er lurt å ha minst 6 måneders lønn stående på konto.
Norge er riktignok et trygt land å bo i sett fra et økonomisk ståsted. Med tilgang til uføretrygd og andre støtteordninger skal det mye til for at man ikke klarer seg.
7. Mangel på forsikring
Tro det eller ei, mange nordmenn har ikke tilstrekkelig dekning med forsikring. En klassisk problemstilling er mangelen på kaskoforsikring til bil og innboforsikring til boligen. Skulle et uhell inntreffe risikerer du å miste verdier for hundretusenvis av kroner uten muligheten til å få pengene tilbake.
I hovedsak gjelder det å beskytte alle verdifulle eiendeler med forsikring. Husk at du du kan spare store beløp ved å samle alle tjenester hos ett forsikringsselskap.
8. Tap av jobb og inntekt
Støtteordningene i Norge er gode, men ikke så lukrative som mange tror. Mister du jobben vil du over en periode motta full lønn. Etter denne perioden har utløpt faller støtteordningene betraktelig.
Mange nordmenn får seg en vond overraskelse når de mister levebrødet. Mange opplever at støtteordningene ikke er like gode som de først hadde inntrykk av. Tap av arbeid er derfor blant de vanligste årsakene til at nordmenn havner i økonomisk uføre.